Aplicația în care dai startul proiectelor tale

Înființează un PFA online, dintr-o aplicație inteligentă și ușor de folosit. De oriunde ai fi, fără dosar cu șină, drumuri la instituții și bătăi de cap.

Start La Înființare Peste 8000 de clienți mulțumiți

Ce spun cei care folosesc StartCo

Simplu și Rapid

Ce primești la Înființare PFA

Configurare PFA: îți setezi PFA-ul cum vrei tu direct din aplicație, fără restricții (coduri CAEN, sediu, punct de lucru, etc.)

Documente Complete: inclusiv contract de comodat sau închiriere pentru sediu; inclusiv rezervare de nume

OPȚIONAL găzduirea sediului social cu doar 600 lei/an. Locații în București (toate sectoarele) și în majoritatea județelor din țară.

Suport dedicat de la specialiștii StartCo pe tot parcursul înființării

Depunerea Documentelor: transmitem documentele la Registrul Comerțului pentru tine

Comunicare cu Registrul: ținem legătura pe tot parcursul înființării și le răspundem noi la solicitări

BONUS Ghidul StartCo “Ce fac după înființare”

GRATUIT abonamentul START de contabilitate & facturare PFA

Satisfacție Garantată cu Banii Înapoi: dacă ești nemulțumit de colaborarea cu noi, îți dăm banii înapoi

400 Lei

taxe Registru zero

100% Online

Tot ce ai nevoie ca să-ți gestionezi PFA-ul GRATUIT după înființare

Primești acces gratuit la abonamentul START de contabilitate & facturare , unde vei putea să:

Facturezi și înregistrezi plăți
Generezi Registrele Contabile
Generezi Declarația Unică Estimativă
Vezi taxele de plată în timp real
BONUS valabil doar pentru cei care își deschid PFA cu StartCo

Funcționează așa:

  • 1. Intri în aplicația StartCo (nu ai nevoie de cont de utilizator)
  • 2. Îți configurezi PFA-ul în 10 minute și încarci poze după câteva documente
  • 3. Semnezi actele de înființare direct în aplicație
    (nu ai nevoie de semnătură electronică)
  • Gata. În câteva zile PFA-ul tău este oficial înființat. Îți trimitem actele oficiale pe email și te poți apuca de treabă.

Când alegi să-ți începi PFA-ul cu StartCo ai numai de câștigat

Mai mult timp Înființezi PFA-ul în doar 10 minute în loc să pierzi ore și zile întregi la instituții sau trimițând acte pe email.
Bani economisiți La StartCo ai cost fix de înființare, indiferent de numărul de coduri CAEN autorizate, puncte de lucru, etc.
Contabilitate Gratuită După înființare, ai contabilitate & facturare gratuite prin abonamentul START. De ce să mai plătești un cost lunar dacă le poți avea gratuit?
Zero Stres Nu interacționezi cu instituțiile. Dacă apar probleme sau solicitări în plus, discutăm noi cu Registrul.
Siguranță Cu o experiență de peste 5 ani și peste 10.000 de clienți mulțumiți, știi sigur că îți înființezi PFA-ul așa cum trebuie, fără greșeli.

Ce trebuie să știi despre înființarea unui PFA

Ce e bine să știi înainte

Denumirea unui PFA este formată din numele și prenumele titularului sau din numele si inițiala prenumelui titularului, la care se adaugă sintagma “Persoană Fizică Autorizată”

Dacă există deja un PFA cu același nume, se va adăuga inițiala prenumelui tatălui sau a mamei.
Spre exemplu, un PFA se poate numi:
· Popescu Ion Persoană Fizică Autorizată
· Popescu I Persoană Fizică Autorizată
· Popescu M. Ion Persoană Fizică Autorizată, presupunând în acest caz că inițiala prenumelui tatălui este M.

Orice PFA trebuie să aibă un sediu profesional. Sediul profesional este adresa oficială a PFA-ului și poate fi stabilit:

· într-o locuință (proprie sau a altcuiva)
· în alt spațiu închiriat sau pentru care ți se acordă drept de folosință cu titlu gratuit

Odată ce ai stabilit unde va fi sediul profesional, va fi necesar să închei un Contract de închiriere (dacă vei plăti o sumă de bani pentru a folosi spațiul) sau un Contract de Comodat (dacă vei putea folosi spațiul respectiv gratuit) între proprietarul spațiului și PFA-ul tău. Chiar dacă proprietarul spațiului ești tu, va fi necesar să închei un Contract de Comodat între tine și PFA. Acest document se generează direct din aplicația StartCo însă este bine să știi cum funcționează aceste lucruri de la început, astfel încât să iei cea mai bună decizie cu privire la locația în care vei stabili sediul PFA-ului tău.

Dacă nu ai unde să stabilești sediul, te putem ajuta cu găzduirea sediului social în una din locațiile noastre cu doar 600 de lei/an. Găzduirea sediului presupune faptul că primești dreptul de a-ți stabili sediul în locația respectivă, fără să poți utiliza spațiul pentru desfășurarea activității.

Pentru toate activitățile economice pe care vrei să le desfășori cu PFA-ul tău, trebuie să autorizezi la Registrul Comerțului codurile CAEN aferente.

În funcție de locul unde se va desfășura activitatea, codurile CAEN pot fi autorizate la sediul profesional, la un punct de lucru sau la terți (dacă vei desfășura activitățile în alte locații, spre exemplu de la sediile clienților tăi, remote, de pe teren, etc.). Acest aspect îl vei discuta mai pe larg cu consultantul tău StartCo.

Actele de care ai nevoie pentru înființare

Pentru înființarea unui PFA ai nevoie doar de trei acte:

1. Copie după actul de identitate

2. Document care atestă dreptul de proprietate asupra spațiului cu destinație sediu profesional (de exemplu, Titlu de proprietate/Certificat de moștenitor/Extras de Carte Funciară, etc.)
Dacă optezi pentru găzduirea sediului social în una din locațiile noastre, nu mai ai nevoie de acest document.

3. Document care devedește faptul că ai studii sau experiență profesională în activitățile pe care vrei să le desfășori.

Costurile de înființare PFA

1. Pachetul StartCo– 400 lei pentru generarea documentelor de înființare PFA, consultanță și depunerea dosarului online la Registrul Comerțului (onorariul include specimenul de semnătură și împuternicirea avocațială pentru depunerea dosarului).
2. Găzduirea sediului social pentru 1 an de zile (dacă ai optat pentru această variantă) - 600 lei

Ce va trebui să faci după înființare

1. Să obții un cod special (intracomunitar) de TVA dacă știi sau preconizezi că vei lucra cu firme din UE sau că vei achiziționa servicii din UE. Poți obține codul de TVA intracomunitar prin intermediul contabilului tău.

2. Să te înregistrezi in Spațiul Privat Virtual (SPV) ANAF,acolo unde vei putea depune Declarația Unică.

3. Să depui Declarația Unică în maxim 30 de zile de la înființarea PFA-ului – în Declarația Unică vei alege forma de impozitare dorită (normă de venit sau sistem real) și vei stabili impozitul și contribuțiile sociale de plată pentru anul în curs.

4. Să îți găsești un contabil - deși nu este obligatoriu să ai un contabil pentru PFA, cu siguranță îți va face viața mai ușoară. Dacă nu ai cunoștințe de contabilitate și fiscalitate și vrei să te asiguri că faci lucrurile așa cum trebuie, un contabil se poate ocupa de toată evidența ta contabilă: va ține evidența veniturilor și a cheltuielilor, va completa registrele obligatorii și va depune declarațiile fiscale necesare.

5. Să îți iei Registrul Unic de Control de la ANAF (cost 30 de lei) – acest registru este necesar pentru ca un control să poată fi efectuat. Este bine să îl iei de la ANAF în 30 de zile după înființarea PFA-ului.

6. Să îți alegi un program de facturare – există mai multe soluții pe piață, iar dacă vei alege să ții contabilitatea online cu StartCo, primești acces gratuit la programul nostru de facturare. Un program de facturare te va ajuta să emiți facturi într-un mod simplu și rapid, fiind totodată sigur că sunt și corecte din punct de vedere legislativ.

Despre obligațiile unui PFA după înființare poți citi mai multe aici.

StartCo

freelancers

Acum poți să te concentrezi pe ce e cu adevărat important. Pe ce știi să faci mai bine. Pe afacerea ta. StartCo există pentru freelancers. Am redus birocrația la câțiva pași ușor de urmat. StartCo îi susține pe freelancers. Am tradus legislația în limbaj uman. Am eliminat deplasările la instituții și statul la cozi.

Suntem aici pentru tine!

Ai întrebări sau vrei să ceri sfatul unui specialist? Îți oferim consultanță și suport telefonic, pe email și prin chat oricând ai nevoie de ajutor.

Apelează-ne la 0371 700 410, scrie-ne la adresa contact@startco.ro sau completează formularul de contact și te sunăm noi.

Satisfacția clienților noștri este cea mai importantă.

Dacă ești nemulțumit de colaborarea cu noi, poți renunța, fără nicio consecință și îți dăm banii înapoi.